X

Bursa’nın Gözdesi Uludağ

Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ, Bursa’nın güneydoğusundadır. Yüksekliği 2543 metredir. Eski Çağda ismi “Olympus” ya da “Olympos Mysios” idi. Osmanlı Devleti tarafından üzerinde manastırlar bulunduğu için “Keşiş Dağı” denmiş, 1925 yılında da toplu ve heybetli görünüşünden dolayı “Uludağ” ismini almıştır.

Uludağ kuzeybatı – güneybatı doğrultusunda uzanır. Uzunluğu 2000 mt’den yüksek seviyede 15 km, daha alçak yerlerde 40 km, 2400 mt seviyede 70 km’dir. En yüksek bölümlerinde Doruk Düzlüğü vardır. Dağın kuzeyinde bulunduğu mevkiye üç gölcükten oluşan Karagöller denir. Ayrıca kuzeyde yaylalar uzanır. Güneyde ise Orhaneli’ ye uzanan yamaçlar bulunur.

Dağda yağış yükseklik arttıkça çoğalır. O yüzden Yağış Bursa’dan daha çok olup kar kalınlığı ve karlı gün sayısı daha çoktur. Dağda yıl boyunca erimeyen karlı bölgeler vardır. Kar kalınlığı maksimum 200 cm olur.

Bursa ovasına doğru Uludağ’ın derin vadilerinde birçok dereler akar. Bu dereler Nilüfer çayı ve Göksu deresi aracılığıyla Sakarya nehrine akarlar. Ayrıca Uludağ’da volfram madeni bulunmaktadır. Alt yamaçlarda 400 mt’ye kadar olan yerlerde Akdeniz bitkileri yetişir. Yukarıya doğru nemli orman bölgesinde çam ağaçları bulunurken, aşağı bölümlerde ceviz, çınar, meşe ve kestane ağaçları bulunur.

Uludağ Türkiye’nin var olan kayak tesisleriyle ve eşsiz güzellikte manzarasıyla başlıca dağ turizm merkezidir. Kış tatili için tercih edilen bir dağdır. Uludağ’da manzaraların seyredilebildiği üç bölümlük teleferiği bulunmaktadır. Teleferikte süre 20 dakika olup İstanbul ve Marmara Denizi seyredilebilir. Ayrıca Karadeniz ve Sakarya havzasının bölgeye yakın olan kısımları izlenmiş olur.

Karayolu ile dağa çıkılan mesafe 35 km’dir. Virajlı bir yola sahiptir ama asfalt düzgün olduğu için yolculuk rahat geçer. Hem yazın, hem de kışın trafik otobüs ve motorlu taşıt trafiğine açık olur. Dağın çeşitli yerlerinde birçok sayıda oteller, moteller ve ayrıca kamp yerleri vardır.  Bursa, kaplıca şehri ve sağlık turizm merkezi olarak bilinir. Bursa ovasının Uludağ’a yaklaştığı bölümde ise kaplıcalar semti bulunmaktadır. Bu kaplıcalar kırık faylardan oluşmuştur. Bu bölümde kaplıca tesisleri ve sıcak suyu olan oteller bulunmaktadır.

bursa
bursa:
Alakalı Yazılar