X

Bursa’nın Neleri Meşhur İlk 10

Bursa tarihi kökeniyle medeniyetlere ev sahipliği yapmış, zaman içinde farklı kültürler barındırmış olduğu için çok fazla etnik ve kültürel oluşuma sahip bir ildir. Yemeklerinden insanlarına geniş bir yelpazede olan Bursa’nın meşhurlarını inceleyeceğiz.

1- İskender

Bu yazı her ne kadar yemekler ile ön planda olmasa da Bursa deyince akla gelen ilk şeylerden birisi kuşkusuz İskender kebap. Sadece İskender yemek için bile Bursa’ya gelenler azımsanacak ölçüde değil. En güzel iskenderi nerede yiyebilirim diyenler için; Bursa’da En İyi İskenderi Yiyebileceğiniz 5 Mekan yazımıza göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.

2- 3 Ulu’su (Uludağ, Ulu Camii, Ulu Çınarlar)

Uludağ, Bursa’nın en büyük güzelliklerinden biri diyebiliriz, yazın serinlemeye kışın da kar turizmine gidenler ile dolan Uludağ sayesinde bir günde bir kaç mevsimi yaşayabilir doğanın güzelliklerinin tadını çıkarabilirsiniz.

Ulu Camii; 1. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılan bu camii Bursa’nın sembol yapılarından biri haline gelmiştir. Merkezi konumu ve muazzam yapısıyla Bursa’ya gelenlerin görmeden gitmemesi gereken yerlerdendir.

3- Hacivat ve Karagöz

Hacivat ve Karagöz’ü çoğumuz 2 boyutlu bir gölge oyunu olarak biliriz. Eskilerden gelen rivayetlere göre Hacivat ve Karagöz eski zamanda Orhan Gazi devrinde yaşamış ve cami yapımında çalışmış iki inşaat işçisidir. Cami yapımı sırasında diğer işçileri eğlendirdiği ve caminin zamanında bitmemesine neden oldukları söylenir. Bu sebeple ikili padişah tarafından idam ettirilir. Bunun üzerine bu ikilinin gölge oyunu yapılmaya başlanır ve halk tarafından daha da çok tanınır.

4- Zeki Müren

Zeki Müren Türk sanat tarihinde şüphesiz büyük yere sahip kişilerdendir. İlk ve ortaokulu Bursa’da okumuş olup ölümünden sonra Bursa’ya defnedilmiştir. Mezarı Emirsultan mezarlığındadır.

5- Havlu

18. yüzyıldan itibaren el tezgahlarında dokunmaya başlanan havlu dokuma yöntemini 15. yüzyılda Osmanlı saraylarında dokunan Bursa kadifelerinden gelmektedir. Bursa’ya gidenler Kapalı Çarşı bölgesinde sadece havlu satışı yapan hanları gezip hediyelik götürmektedirler. Günümüzde de havlu üretiminde büyük bir yer kaplamaktadır.

6- Kestane ve Kestane Şekeri

Uludağ’ın eşsiz ekosisteminde yetişen kestaneler tüm ülkeye namını salmıştır. Uzun yıllardır evlerde üretilen kestane şekeri 1900’lü yılların başında satışa yönelik üretime başlanmış ve bir çok bölgeye yayılmıştır.

7- Kılıç Kalkan Oyunları

Osmanlı ordusunun Bursa’yı fethetmeye çalıştığı yıllarda kuşatmanın uzun sürmesiyle moralleri bozulan askerlere moral amacıyla doğmuştur. 1326’lı yıllarda kuşatma sırasında başlayan bu oyun yıllar geçtikçe özel günlerde tekrarlanarak halk dansı haline gelmiş ve Bursa’nın simgelerinden biri olmuştur.

8- Teleferik

1963 yılında Uludağ’a ulaşım için kurulduğunda Türkiye ilk defa teleferik ile tanışmıştır. O zaman Alman mühendisler tarafından yapılmış Teleferik, Bursa’nın simgelerinden biri haline gelmiştir. Günümüzde eski teleferik artık olmamaklaa birlikte şu andaki teleferik 2014 yılında yapılmıştır.

9- Bursa İpeği

Bursa İpek Yolu’nun Anadolu’daki son durağı ve önemli merkezlerinden biridir. Milattan önceki yıllara dayanan ipekçiliğin tarihinde ipek böceklerinin Bizans’tan kaçırılarak Bursa topraklarına getirilip yetiştirilmeye başlandığı rivayet edilir.

10- Zeytin

Coğrafi konumu ile zeytin için çok elverişli topraklara sahip olan Bursa’da bir çok bölgede zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Büyük firmaların üretim tesislerini Bursa’da kurması ile zeytin Bursa simgelerinden biri haline gelmiştir. Gemlik’e gidenler orada zeytin heykelini de göreceklerdir.

 

Bursa’nın 10 meşhurunu derlediğimiz bu yazıya sizin de eklemek istedikleriniz varsa lütfen yorum kısmında belirtiniz.

bursa
bursa:
Alakalı Yazılar