X

Arap Şükrü Sokağı

Arap Şükrü, Bursa’nın Altıparmak mahallesinde bulunur. Yahudilik olarak da bilinen bölgede balık lokantaları, işkembe çorba-paçacıları, sazlı sözlü eğlence yerleri bir arada bulunur. Taşıt trafiğine kapalı turistik sokaktır.

1992’den bu yana turizm amaçlı bir eğlence sokağı olarak düzenlenmiştir. “Bursa’nın Nevizadesi” haline gelmiştir.

Sokak, 2002 yılında sokak esnafının kurmuş olduğu Arap Şükrü Koruma ve Geliştirme Derneği, Osmangazi Belediyesi ve Türk Tuborg firmasının ortak çalışması ile yenilenmiştir.

Resmi adı Sakarya Caddesidir. Arap Şükrü Sokağı bu adını Bursa’da bir meyhane kültürü oluşmasına katkıda bulunan, 1960’da hayatını kaybetmiş olan iş adamı Şükrü Değişmez’den alır. Şükrü Değişmez ise Arap lakabını dedesinin Yemen’de bir Arap kızı ile evlenmesi sebebiyle almıştır.

1893 Vodina (Selanik yakınlarında bir kaza) doğumlu olan Arap Şükrü, askeri okulda okuyup subay olduktan sonra “Akıncı Şükrü” olarak Kurtuluş Savaşı’na katılmıştır. Kütahya yakınlarında esir düşmüş ve gazi olmuştur. Esaretten kaçarken kolundan yaralanan ve malulen emekli olan Arap Şükrü, ilk lokantasını Ayvalık’ta açmıştır. Daha sonra ilk eşi Servinaz Hanım ve iki küçük kızı ile Bursa’ya gelen Arap Şükrü, bugünkü Tayyare Kültür Merkezi’nin yerinde bulunun Şar Kulübü’nün işletmeciliğini yapmıştır. Ardından Yahudi kökenlilerin işlettiği meyhanelerin bulunduğu Yahudilik Çarşısı (bugünkü Arap Şükrü Sokağı)’nda dükkân kiralayan Arap Şükrü, meyhanesinde müşterilerine kurufasulye, pilav, paça, işkembe çorbası türünde yemekler sunmuştur. Giderek ünlenen bu lokantaya Bursa civarından atlarla müşteriler gelmekteydi. İleride 5 erkek çocuğunun da işi sürdürmesi sonucu Arap Şükrü, bir marka haline geldi ve eskiden beri meyhaneler sokağı olan sokak Arap Şükrü Sokağı olarak ünlenir.

Arap Şükrü’nün çocukları tarafından işletilen Arap Şükrü Çetin Restoran, Arap Şükrü Sokak’ın girişinde balık lokantası olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Bursa’da yaşayan 50-60 hanelik Yahudi nüfusun kullanımına açık olan Geruş Sinagogu, Arap Şükrü Sokak’ta yer alır.

Sokak, Zafer Plaza’dan Altıparmak’a doğru gelirken solda görülen ünlü Balıkçı Reşat dükkanından başlar.

Sokakta yere her 5 metrede bir üzerlerinde Bursalı ünlü sanatçıların adlarının yazılı olduğu plakalar yerleştirilmiştir.

En İyi Arap Şükrü Restoranları yazımıza bir göz atmak isteyebilirsin.

bursa
bursa:
Alakalı Yazılar