X

Ayvaini Mağarası – Mustafakemalpaşa

Ayvaini Mağarası Uluabat Gölü’nün güney bölümünde yer alır. İki girişi bulunmaktadır. Bir girişi Mustafakemalpaşa’ya bağlı Kazanpınar, diğer girişi yeraltı sularının yer üstüne çıktığı Nilüfer İlçesi’ne bağlı Ayvaköy’ü yakınında yer alır. Bursa ve Mustafakemalpaşa’yı birbirine bağlayan eski yol mağara yakınından geçer. Hidrolojik olarak aktif durumda bir mağaradır. Mezozoik zamandan günümüze gelen ve 1970 yılında 3 kişilik bir İspanyol ekip tarafından keşfedilen mağaranın uzunluğu 5.5 kilometreyi buluyor. Güney Marmara Bölgesi’ndeki en uzun mağaradır. Ayvaini Mağarası görünümleri ilginç ve büyüleyici damlataşlar (sarkıt, dikit, duvar damlataşları, sulu damlataş havuzları) ve göller ile kaplıdır. Gezi için rehber alınması tavsiye edilmektedir. Turistik gezilere açılması için çalışmalar halen sürdürülmektedir. Bol yeşili ve tepeden Uluabat Gölü’nü gören manzarasıyla güzel bir piknik yeridir.

Yer altı sularının birikerek meydana getirdiği Karadonlu Deresi, mağara içinden akarak 60’tan fazla irili ufaklı göl oluşturmuş durumdadır. Ayva Köyü çıkışında bu dere ufak bir şelale şeklinde dışarı dökülmektedir. Her adımda mağarayı süsleyen sarkıt, dikit ve travertenleri birer doğa harikası durumundadır.

Ayvaini Mağarasına ve Ayva köyüne nasıl gidilir?

Ayva Köyüne direk ulaşım aracı yoktur. Gitmek için Bursa küçük sanayide ki garajdan Akçalar minibuslerine binmeniz gerekiyor. Akçalardan 5 km sonra Fadıllı köyü var. Ardından 5 km sonra ise ayva köyü. Eğer kendi aracınız yoksa ulaşım problemli.

Ama eğer aracınız varsa şu yolu takip edebilirsiniz;
Bursadan İzmir yönünde bi 25-30 kadar geliyorsunuz. Yeni yapılan cevre yolunun köprülerinin altından geçtikten sonra 2 tane benzinlik var. O ikinci benzinliği geçince sola dönüyorsunuz. Başköydesiniz. Buradan 5 km ileride Akçalar belediyesi varakçalardan 5 km sonra Fadıllı köyü ve Fadıllıdan 5 km sonra ise Ayva…

Ayvaya çıkarken dik bi yol izleyeceksiniz.bu yoldaki mazara tam anlamıyla mikemmel.Göl orasındaki adaları ve Gölyazı’yı görebilirsiniz…

bursa
bursa:
Alakalı Yazılar