X

Bursa’da Osmanlı Döneminden Kalan 5 Tarihi Eser

Osmanlı döneminde bir süre başkent olan Bursa ilinde Osmanlı döneminden kalma çok önemli tarihi eserler vardır. İşte Bursa’nın tarihi eserleri

1.Bursa Ulu Cami

Bursa’nın tarihi yerleri hakkında bilgi verirken sıralamanın ilk başında yer alan Bursa Ulu Cami’dir.   Bursa Ulu Cami 1.Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmıştır. Bursa’nın tarihi sembollerinden biri olan Bursa Ulu Cami, Bursa şehrinin merkezinde, Atatürk Caddesi üzerinde olan bir yapıdır. 20 kubbeli yapıya sahiptir. Bursa Ulu Cami Türkiye’de iç cemaat yeri en geniş olan camidir. Bursa Ulu Cami çok ayaklı cami şemasında en klasik örneği sayılabilir. Ulu Cami kündekari tekniği ile yapılmış bir camidir. Cami duvarlarında bulunan 19.yüzyıl ve 20.yüzyılda farklı hattatlar tarafından yazılmış 192 hat levhası bulunmaktadır. Caminin iç mekanında, tepesi açık bir kubbe ve bu kubbenin altında da bir şadırvan bulunmaktadır. Bunlar caminin en dikkat çekici özelliklerinden biridir. Bu açık kubbeden caminin içerisine güneş ışığı girer.

2.Yeşil Cami

Yeşil Cami, Çelebi Sultan Mehmet tarafından 1414-1424 yılları arasında yaptırılmıştır. Ters planlı camilerden biridir. Yeşil Cami’nin mimarı ise Hacı İvaz Paşa’dır. Yeşil Cami kesme taş ve mermerlerden inşa edilmiştir. Zengin süslemeler ve yazılarla kaplı mermer taç kapısı, Osmanlı taş işçiliğinin örneklerinden biridir. Çini süslemeler ise Yeşil Cami’nin en dikkat çekici özelliğidir. Çini süslemelerde kullanılan çini ve firuzelerden dolayı bu cami “Yeşil Cami” adını almıştır.

3.Yeşil Türbe

Yeşil Türbe, 1421 yılında Sultan Mehmet Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Yeşil Cami gibi Yeşil Türbe’nin de mimarı Hacı İvaz Paşa’dır. Bursa’nın sembolü olan bir eserhaline gelen Yeşil Türbe, şehrin her yerinden görülebilecek bir konumdadır. 1.Mehmet Çelebi sağlıklı zamanında bu türbeyi yaptırmış fakat 40 gün sonra vefat etmiştir. Yeşil Türbe’nin içerisinde Çelebi Sultan Mehmet, oğulları Şehzade Mustafa, Yusuf ve Mahmut, kızları Sitti Hatun, Ayşe Hatun, Selçuk Hatun ve Ayşe Hatun’un dadısı Daya Hatun’un olmak üzere toplam 8 sanduka bulunuyor.

4.Bursa Saat Kulesi

İlk olarak Sultan Abdulaziz döneminde yaptırılmıştır. 1900’lü yıllara kadar bilinmeyen bir tarihte yıkılmış olan Saat Kulesi 1904’te yapımına tekrar başlanmıştır. 1905’te tamamlanmış olan Saat Kulesi 2.Abdulhamit’in tahta çıkışının şerefine 1906’da Vali Reşit Mümtaz Paşa tarafından törenle açılarak hizmete girmiştir. Kule 6 katlıdır ve 65 metre uzunluğundadır.

5.Bursa Kalesi

Bursa Kalesi’nin yapılış tarihi M.Ö. 1.yüzyıl olduğu tahmin ediliyor. Günümüzde surların uzunluğu 2 kilometre kadardır. Bursa Kalesi’nin, birisi yuvarlak diğeri ise dört köşeli olan 2 burcu vardır. Kalede toplam 5 kapı bulunuyor. Bunlar Hisar Kapı, Kaplıca Kapısı, Pınarbaşı Kapısı, Zindan Kapısı ve Yer Kapı’dır.

bursa
bursa:
Alakalı Yazılar