X

Bursa’nın Meşhur 10 Yemeği

Bursa doğal ve kültürel güzellikleriyle öne çıktığı kadar yemekleriyle de öne çıkan bir şehirdir. Özel Bursa yemeklerinin bir kısmı tüm Türkiye’ye hatta dünyaya yayılmış, bir kısmı da Bursa içinde saklı kalmıştır. Bursa’nın meşhur lezzetlerini derlediğimiz bu yazımızla sizi baş başa bırakıyoruz.

1- İskender

İskender kebap hakkında pek bir şey yazmaya gerek yok aslında, ünü tüm dünyaya yayılmış bu yemek Bursa’dan bile daha popüler hale geldi. Yurtdışında Bursalıyım dedikten sonra İskender kebabın ana şehri diye tanımlayabiliyorsunuz.

2- Pideli Köfte

Pideli köftenin en kolay tanımı iskenderin köftelisi şeklinde yapılır. Ama tanımlandığı kadar basit bir yemek olmadığını yedikten sonra anlayabilirsiniz. Bursa’da bir çok yerde yapılan pideli köfteye diğer Bursa harici şehirlerde rastlamak biraz zordur. Rastlasanız bile Bursa’da yediğiniz lezzeti alamayacağınızın garantisini verebiliriz.

3- İnegöl Köfte

İnegöl köfte ince uzun şekilli köfte olarak bilinse de kendine has kuzu ve dana eti karışımı bir oranı vardır. Bir çok yerde inegöl köfte adında köfte bulsanız da asıl İnegöl köfteyi Bursa’da yiyebilirsiniz.

4- Cantık

İşte tamamen Bursa’ya has bir lezzet; cantık. Küçük boyutta kıymalı pide olarak tanımlayabileceğiniz cantığı Bursa harici şehirlerde bulamazsınız. Bursa’yı ziyaret ediyorsanız tatmanızı tavsiye ederiz.

5- Tahinli Pide

Bursa dışına çıktığınızda bulamaycağınız bir başka lezzet ise tahinli pide. Kahvaltıda simit, tahinli pide ikilisi mükellef serpme kahvaltılara değişilebilir. Bir de Abdal Simit Fırınında yiyorsanız o zaman keyfinize diyecek yok.

6- Kemalpaşa Tatlısı

Bursa’nın Kemalpaşa ilçesinin adını almış olan bu tatlı peynir tatlısı olarak da bilinir. Kaymaklı, dondurmalı, cevizli vs. olarak tüketilebilir. Evde yapımı da çok basit olan bu tatlı lezzeti parmak ısırtacak cinsten.

7- Kestane Şekeri

Bursa’ya ziyarete geldiyseniz dönüşte herkesin sizden beklediği şey bir paket kestane şekeridir. Meşhur Bursa kestanesi ile yapılan bu lezzet için en popüler yer Kafkas’dır.

8- Cevizli Lokum

Klasikleşmiş bir Bursa lezzeti olan cevizli lokum Bursa’da halk arasında çok popülerdir. Yanında bir bardak çay yeterli.

9- Mihaliç Peyniri

Mihaliç adı Karacabey’in eski adıdır. Adını bu ilçeden alan peynirin özelliği sert ve tuzlu olmasıdır. Balıkesir bölgesinde kelle peyniri olarak da bilinir Bursa’da mağlıç olarak telaffuz edilir.

10- Süt Helvası

Bursa’da genelde düğünlerde ikram edilse de eski iskender yapan köklü yerlerde iskenderden sonra süt helvasını yemek adettendir.

bursa
bursa:
Alakalı Yazılar