X
    Kategoriler: Uludağ

Uludağ’da İklim ve Bitki Örtüsü

Uludağ’ın en yüksek yerlerinde eski buzulların izleri hala bulunmaktadır. Bunlardan Aynalıgöl, Karagöl ve Kilimligöl’de beyaz kar yığınları ile bu geçmiş zamanın buzul izlerinin görüldüğü göllerdir. Uludağ’ın zirvesi olan Kara Tepede ise hem yaz, hem de kış kar erimez. Uludağ iklimi, yüksek dağ özelliğinde olup yükseklere çıkıldıkça kar yağışı hızlanır ve kar miktarı çoğalır. Kar kalınlığı kışın 400 cm’ e kadar ulaşmaktadır.

Uludağ ender bitkisel özelliklere sahip yerlerden biridir. Orman bölgelerinde yaz aylarında zengin ve bölgeye özgü bitki türleri bulunur. Karaçam ormanlarının 2100 m’ den sonrasında ise bodur ardıçlar ile otsu türler hakimdir. Dağın etek bölümlerinde meşe, ceviz, kestane ve çınar ağaçları görülürken, 400 m olan kısımda ise nemli orman bitkileri yetişir.

Dağın iklimi alt seviyelerden çıkıp üst seviyelere yükseldikçe kademeli olarak değişkenlik göstermektedir. Alt bölümde Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklimi gözlemlenirken, yüksekte nemli mikro termik iklim tipine dönüşür. Kışın ise yükseklerde buzlu iklim mevcuttur. İklim grubu olarak Doğu Akdeniz birinci familyasında yer alır. Yükseğe çıkıldıkça hem yağış artar, hem de sıcaklık azalır.

Aynı zamanda kar yağışı da bölgeler arası değişkenlik gösterir. Ortalama verilere göre Bursa’da kar yağışı 8 gün ve karla kaplı gün sayısı 9 gün iken, 1620 m yüksekliğindeki Sarıalan’ da kar yağışı 49 güne ve karla kaplı gün sayısı 110 güne çıkar. Uludağ’da 1877 m yükseklikte bulunan otellerde ise kar yağışı 68 gün ve karla kaplı gün sayısı 180 gündür. Uludağ’da maksimum kar yağış günü ve karla kaplı gün sayısı olurken, 430 cm yüksekliğinde kar kalınlığı gözlemlenmiştir. Kar kalınlığını en yüksek olduğu zaman Mart ayıdır. Eylül ve Haziran aylarında da kar yağışı olduğu gözlemlenmiştir. Ancak en çok kar yağışı Ekimde başlar ve Mayıs ayına dek sürer. Kayak yapmak için en elverişli zamanlar Kasım ile Aralık aylarıdır. Çünkü bu aylarda kar maksimum kalınlığa erişir. Yağış durumuna göre Mayıs ayının başlangıcına kadar kayak yapılabilir. Kayak için en uygun sıcaklıklar ise Aralık ile Mart ayının sonları arasında gözlemlenir.

bursa
bursa:
Alakalı Yazılar