X

Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Bursa Köyü

1-Gölyazı

Gölyazı Bursa-İzmir yolunda bulunan Uluabat Gölü kıyısında bulunan bir köydür. Köy küçük bir yarımadaya yerleşmiştir. Tarihine baktığımız zaman Roma dönemine kadar giden köklü bir tarih görürüz. Bu sebeple köyde Roma dönemi kalıntılarını görmek mümkündür. Köy ağırlıklı olarak balıkçılık ve zeytincilik üzerinden geçinmektedir. Her sene Gölyazı’da Leylek Şenliği düzenlenmektedir. Köy haftasonları fotoğrafçı akınına uğramaktadır.

2-Cumalıkızık

Cumalıkızık Bursa merkez ilçelerinden biri olan Yıldırım ilçesine bağlıdır. Cumalıkızık ile birlikte Bursa’da kurulmuş toplam beş tane Kızık köyü vardır. Kuruluşu 1300’lü yıllara kadar gitmektedir. Osmanlı dönemi mimarisini hala korumasıyla bugün ilgi çeken bir turistik bölge haline gelmiştir. Köy içerisinde şimdilerde her köy evi bir kahvaltıcı ve gözlemeciye dönüşmüş olup Etnografya Müzesi’de Cumalıkızık da bulunmaktadır. Ayrıca 2014’te UNESCO Dünya Mirasları listesine girmiştir.

3-Misi

Misi Köyü Bursa merkez ilçelerinden biri olan Nilüfer ilçesine bağlıdır. Merkezde olduğu için şehre çok yakın ve kısa sürede gidilebilir bir konuma sahiptir. Şehir merkezine yakın olmasına rağmen bozulmamış yapısı ile tabiatla iç içe olunabilecek bir yerdir. 2000 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan Misi Köyü şimdilerde Gümüştepe Mahallesi adını almıştır.

4-Dağyenice

Dağyenice Nilüfer’e bağlı bir köydür. Şehrin merkezinde böyle güzel bir göl ve piknik alanı bulmak her büyük şehir için geçerli bir olanak değildir. Dağyenice Gölü şehrin merkezinde çok kısa bir sürede gelinebilecek bir lokasyondadır.

5-Tirilye

Tirilye Mudanya’ya bağlı küçük bir yerleşim yeridir. Mudanya’nın 11 km kadar batısında yer almaktadır. Tirilye adıyla bilindiği kadar Zeytinbağı adıyla da bilinmektedir. Tarih içinde Misyalılar, Traklar, Antik Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından yönetildiği için köyde tarihi kalıntıları görmek mümkün. Gölyazı ile birlikte Bursa’da fotoğraf sanatçılarının uğrak lokasyonlarındandır.

6-Keles – Gelemiç Köyü

Gelemiç Bursa’nın Keles ilçesine bağlı bir köydür. Dağların arasında ilgi çekici evleri ile kendine has bir yapısı vardır. Bursa’ya 65 km uzaklıkta bulunmaktadır.

7-Oylat

Oylat İnegöl’e bağlı bir yerleşim olup kaplıcaları ile ünlüdür. İnegöl’e 27 km uzaklıkta bulunup, kaplıcalarının suyunu Uludağ’ın karından ve çevre kaynaklardan sağlamaktadır. Kaplıcalarının yanında mağaraları özellikle Oylat mağarası ziyaretçi çekmektedir.

8-Saitabat

Saitabat Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı bir köydür. Bursa’ya 24 km, Kestel’e 12 km uzaklıktadır. Saitabat şelalesi köye ziyaretçi çekmektedir. Saitabat şelalesinin yanında bulunan Saitabat Köyü Kadınları Derneği’nde yerel kahvaltı bulabilirsiniz. Haftasonları ve tatil zamanları burada kahvaltı yapmak için ziyaretçi akını yaşanmaktadır.

9-Alaçam

Alaçam Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı bir köydür. Bursa’ya 40 km, Kestel’e ise 28 km uzaklıktadır. Düğün 93 Harbinden sonra gelen Gürcü ailelerin kurduğu bir köy olduğu için köyde halen Gürcü kültürü yaşanmaktadır. Dere ve tabii güzellikleriyle bir cenneti andıran köydeki alabalık tesisleri köyün geçimine büyük katkı sağlamaktadır.

10-Zeyniler

Reşat Nuri Güntekin’in meşhur Çalıkuşu romanına konu olan köydür. Bursa Uludağ yolu üzerinde dağ eteklerine kurulmuştur. Muhteşem manzarası gidenleri büyülemektedir. Yıldırım ilçesine bağlıdır, köyde bir de yamaç paraşütü kalkış noktası vardır.

bursa
bursa:
Alakalı Yazılar