X

Cumalıkızık

Cumalıkızık’ın kuruluş tarihinin Orhan Gazi dönemleri olduğu söylenmektedir. O zamanların yapı mimarisini dokusunu bugüne kadar taşımıştır. Evleri sokak yapısı kaldırım taşları dahi dilden dile söylenir olmuştur ve Bursa dışında da bir çok yerde bilinir durumdadır. Köyün bilinirliği burada çekilen dizilerle de artmıştır. Kınalı Kar dizisinden sonra Kınalı Kar olarak anılmaya başlanmıştır denilebilir… Dünyanın en dar sokağının burada olduğu söylenir, gerçekten bir kişinin geçebileceği sokağı vardır.

kurtuluş savaşı zamanında cumalıkızık köyünü basan yunan askeri ,köylüleri bir camiye toplar ve camiyi yakmaya karar verirler. bir fırsatını bulup kaçan köylüler çıkmaz bir sokağa gelirler. aslında sokağın bittiği yerde evlerin sağa sapan kısmında ufak bir aralık vardır. bir insanın geçtiği bu aralıktan kaçan köylüler, aralığının sonundaki tepeye ulaşırlar ve buradaki türk askerlerine haber verirler. arkalarından koşan yunan askerleri sokağa girdiklerinde gözlerine inanamaz. bu insanlar burdan kaçamamıştır bu iş olsa olsa cinlerin işidir demiş ve o günden bugüne buranın adı cin aralığı olarak kalmıştır. ki tüm köy halkı kaçtıktan sonra farketmişler aralığı.

Cumalıkızık’a nasıl gidilir diye sorarsak; Cumalıkızık Ankara yolunun 10. kilometresinde kalmaktadır. Oradan güneye giden sapaktan 3 km kadar içeridedir… Özel aracı olmayan kişiler için Santral Garaj mevkiinden minibüsler kalkmaktadır… Bu minibüsler ile yarım saat gibi bir sürede Cumalıkızık’a varabilirsiniz.

Cumalıkızık’ta gezilecek yerler özellikle evlerdir buraya giderseniz Cumalıkızık gözlemesi yemeden gelmeyin…

Cumalıkızık son zamanlarda Bursa şehrinin kahvaltı köyü konumuna gelmiş sayılmaktadır. Köye gittiğiniz anda yerel köy evlerinde köy kahvaltıları misafirlerini beklemektedir. Bir restoran ortamından ziyade, kendinizi misafirliğine gittiğiniz bir köy evinde kahvaltı yapıyor gibi hissedebilirsiniz. Soba yanında bağdaş kurup oturararak, sobada ekmeğinizi kızartarak kahvaltı yapabilirsiniz.

 

bursa
bursa:
Alakalı Yazılar